Haltuunoton jalo taito

ikoni-lajinamieli

Onneksi olkoon, olet uuden liiketoiminnan, osakekannan tai yhtiöosuuden tyytyväinen omistaja. Toivottavasti teit elämäsi kaupat, sijoitit hyvin. Nyt kun pöly kaupanteon osalta on laskeutunut, voit hetkeksi hengähtää. Nauttia tehdystä päätöksestä. Ottaa hyvä vastaan. Seuraavaksi voit unohtaa tapahtuneen kokonaan ja katsoa tulevaa uusin silmin.

Kuten usein käy, meillä on etukäteen monenlaisia odotuksia ja haavekuvia siitä, mitä tulee tapahtumaan. Mutta tosielämä vasta kertoo, mitä historiankirjoihin lopulta kirjoitettiin. Niin se myös on yritys- tai liiketoimintakauppojen osalta. Nyt on aika katsoa totuutta silmiin ja tarkastella mahdollisimman objektiivisesti, mitä tuli ostettua. Mitä luvut oikeasti kertovat, mitä voin hyödyntää, mitä en? Miten saan tekemäni investoinnin tuottamaan? Missä se pihvi luuraa?

Jos kaupan mukana siirtyi ihmisten työsopimuksia, tärkein tehtäväsi heti alkuun on tutustua uuteen työyhteisöösi. Rakentaa luottamusta ja saada hyvä ote siitä, mitä ihmisten mielessä liikkuu. Miten omistajuuden siirtyminen on heihin vaikuttanut, mitä tunteita ja ajatuksia se on herättänyt? Mitä he odottavat nyt sinulta ja miten voit heitä auttaa?

Johtajuus näkyy siinä, miten vaikuttamme itseemme ja sen kautta muihin. Nyt sinulta odotetaan todellista johtajuutta – sitä, miten saat väen mukaasi rakentamaan tulevaa todeksi.

Mikä saa firman väen, asiakkaat, yhteistyökumppanit sitoutumaan Sinuun ja antamaan parastaan? Kyse ei ole sadan metrin juoksusta, joten älä kiirehdi liikaa –mutta maaliin on lopulta tultava. Tämä on kestävyyslaji. Muut seuraavat silmä tarkkana, mitä ja miten teet, kuka olet: mikä on sinulle tärkeää ja miten kanssasi tulee toimeen. Voiko sinuun luottaa? Oletko samalla puolella? Saatko asioita aikaiseksi? Vanha viisaus pätee tässäkin. Teot puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Kun mahdollistat arjen sujuvuuden, olet jo voiton puolella.

Lopuksi käännä katseesi liiketoimintasuunnitelmaan ja strategiaan.

Nyt kun tiedät tarkemmin, mitä olet ostanut, mitä voit saada sillä aikaan ja kenen kanssa – tiedät, mitä visioon kannattaa kirjoittaa. Parhaan mahdollisimman tavoitetilan kuvaaminen on ehdottoman tärkeää. Näin siksi, että samalla tavalla kuin mielemme muistaa mennyttä, se myös muistaa tulevaa. Uutena omistajana, haltuunottajana tärkein tehtäväsi on tehdä tuleva todeksi. Onnistut siinä, kun näet asiat mahdollisimman realistisesti, vaalit luottamusta ja uskallat unelmoida suuresti. Menestystä tärkeään matkaasi toivottaen!

Piia Tulisalo